Türk ve oryantalist Avrupa ressamlarının en değerli eserlerini bulup rekor fiyatlarla satışlarını yapan Artı Mezat – Tantekin Antika ‘Ars Aemula Naturae- Sanat Tabiatın Rakibidir’ adlı yeni müzayedesini 8 Haziran 2010 Salı günü saat 21.00’de The Sofa Hotel / Nişantaşı’nda gerçekleştiriyor.
1-7 Haziran arasında Artı Mezat – Tantekin Antika'da sergilenecek ve bir gün sonrasında The Sofa Hotel'de düzenlenecek müzayedede satışa çıkacak eşsiz eserler;
Yeni Cami Kapısı Önü / Alberto Pasini
Türkiye’de ilk defa Compte de Paris Fransız Kraliyet Ailesi) koleksiyonundan Pasini’nin bilinen en büyük eseri 8 Haziran günü müzayedeye çıkıyor. Ünlü oryantalist Alberto Pasini’nin Yeni Cami Kapısı Önü adlı 116 x 91 cm. yağlıboya tablosu... Eserde, Yeni Cami’nin kapısının mimari dokusu önünde karpuz satıcısı, abdest alan adam, pembe şemsiyeli kadınlar ve bütün ayrıntılar müthiş bir şekilde resmedilmiştir. 1876 tarihli bu başyapıt, 1878 Paris Exposition Universelle’de sergilenmiş olup arkasında Compte de Paris mührü yer almaktadır. Buna göre Compte Paris M.Tony tarafından satın alınmıştır. 1947 yılında aileden çıkan eser Galeri Fogliato’da sergilenmiştir.
Mızraklı Süvari Nöbette / Halil Paşa
Halil Paşa’dan 121 x 85 cm. ölçülerindeki 1907 tarihli eser olan “Mızraklı Süvari Nöbette” müzayedenin ikinci başyapıtıdır. Adolphe Thalasso’nun “L’Art Ottoman, Les Peintres De Turquie” kitabında övgü ile bahsettiği bu eser Galatasaray Sergileri’nde sergilenmiştir. Versace koleksiyonunda sergilenmiştir.
Turmac / Ali Galip
Müzayedenin diğer bir eseri ise Türk ve Makedonya tütünlerinden sigara üreten “Turmac”ın 1927 yılında düzenlediği uluslararası bir yarışmada birçok ressamın içerisinden birinci seçilen Ali Galip’e ait çalışmadır. Ali Galip bu 155 x 395 cm. ölçülerindeki büyük resimde teneke sigara kutusu yaptırmıştır. Haliç’in etrafına çeşitli anıtlar yerleştirmiş ve etrafını da Türk-İslam Sanatı’nda en çok kullanılan motifler ile süslemiştir. Turmac ismini yazarken latin harflerini kufi tarzında stilize etmiştir.
Sirk Kapıları
1924 yılında kapanan bir sirke ait olup İtalya’nın Piomente (Torino) bölgesindendir. Üzerine uzmanlarca Fabbio Fabbi’e ait olan figürlü kompozisyonların yer aldığı resimler yerleştirilmiştir. Sirkteki bütün eşyalar 1924’ten beri saklanmıştır. Bölgenin inşaata açılış nedeniyle depo boşaltılmış, sirkin eşyaları ise iki antika şirketi tarafından paylaşılmıştır. Sirkin 1200 koltuğu Abromovich tarafından 1.200.000 Euro’ya satın alınmıştır. İkinci ortağa ait olan sirkin kapısı bir Türk firma tarafından alınmıştır. İtalyan antikacılar bu kapının izini sürmüşler ve satın almak istemişlerdir. Yasalar gereği Türkiye’ye giren antika eşyaların bir daha çıkışına izin verilmediğinden satılamamıştır.
Orkestra / Zeki Faik İzer
Zeki Faik İzer’e İsmet Paşa'nın Cumhurbaşkanlığı zamanında 1947’yılında Mimar Paul Bonatz’ın tavsiyesi üzerine sipariş edilen ve bugün Ankara Devlet Opera ve Bale Binası’nda bulunan en önemli eseri “Orkestra”’nın başka bir versiyonu da satışta olacaktır. İsmet Paşa burada satışta olan resmin büyüğünü Opera Binası’na yapılmasını istemiştir. İpşiroğlu ve Ali Çelebiye göre Zeki Faik’in en önemli eseridir. Bu figür topluluğunda Lale Devri nakkaşı Levni’nin “Sazendeleri”nden de izler vardır. Tablodaki renkler, adeta görsel bir müziğe dönüşerek operanın o büyülü havasını tüm görkemi ile iletmektedir.
Kız Kulesi / Carlo Bossoli
En ünlü oryantalist ressamlardan en seçme eserlerin yer aldığı müzayedede, dünyanın en önemli suluboya ressamlerından, İstanbul’a bir kaç defa gelmiş olan ressam Carlo Bossoli’nin “Kız Kulesi” tablosu en ince ayrıntılara kadar resmedilmiş müthiş bir seserdir. Bu eser Kız Kulesi’nin gündüz halini gösterirken gece manzarasını veren versiyonu B.Bulak koleksiyonundadır.
Müzayedenin diğer önemli eserleri;
Jean Baptista Vanmour’dan “Müftü”... Leonardo De Mango’dan bir baş yapıt...”Dilenciler” ve Fausto Zonaro’dan sekiz adet eser, Francesco Battaglioli’nin “Osmanlı Dönemi’nde Korint Şehri” konulu önemli eseri... Zarzecki, Svoboda, Mayer’den eski İstanbul görüntüleri belge niteliğinde olup müzayedede yer alacaktır. Ayrıca Fabbio Fabbi, Auguste Mayer, S.Valeri, Michael Z. Diemer, J.Warnia Zarzecki, Alexander Svoboda, Olivero, Georg Macco, Leopold Levy, Givanian, Antonio Moretti, Stanislaus Chelebowski, Aldo Raimondi, Friedrich Goldschcider, gibi ünlü oryantalistlerden seçme yapıtlar, Osmanlı hayatı ile ilgili klasik resimler..
En güzel Nuri İyem’lerin yer aldığı müzayedede 70 x 130 cm. ölçülerinde büyük boyutlu bir çalışması olan “Şile, Mahmut Deresi” adlı eseri diğer başyapıtlar arasında sayabiliriz. Ayrıca Orhan Peker’den dört adet eser de müzayedede satışta olacaktır.
Çağdaş Türk Ressamlardan seçme eserlerin yer aldığı müzayedede Erol Akyavaş, Ömer Uluç, Burhan Doğançay, Fahrel Nissa Zeid’in en güzel örnekleri satılacaktır.
Halil Paşa, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Şevket Dağ “Zincirlihan”, Namık İsmail, Ali Galip, Diyarbakırlı Tahsin, Sami Yetik, Cevat Erkul, Adil Doğançay, Cevat Dereli, Elif Naci, Halid Naci, Hasan Vecih Bereketoğlu, Hayri Çizel, Şefik Bursalı, Mehmet Ruhi Arel, Eşref Üren, Şeref Akdik, İlhami Demirci, Adil Doğançay, Sururi Taylan, Naci Kalmukoğlu, İbrahim Safi, Hasan Saim, Cemil Cem, Edip Hakkı Köseoğlu, Fikret Mualla, Nuri İyem, Abidin Dino, Necdet Kalay, Ayetullah Sümer, Fethi Arda, Nedim Günsür, Zeki Faik İzer, Eren Eyüboğlu, Şükriye Dikmen, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Orhan Peker, Fahrel Nissa Zeid, Nuri Abaç, Nejat Melih Devrim, Abidin Elderoğlu, Selim Turan, Burhan Doğançay, Erol Akyavaş, Burhan Uygur, Komet, Ömer Uluç, Neşet Günal, Sabri Berkel, Behçet Safa, Oya Zaim Katoğlu, Avni Arbaş, Devrim Erbil, Turan Erol, Hüseyin Cahit Derman, Şadan Bezeyiş, Hüsamettin Koçan, Kayhan Keskinok, Agim Sulaj en özgün örnekleri de müzayede de satışa sunuluyor.